Ple Extraordinari. Dimarts, 22/01/2013

Nou Ple Extraordinari, 22.01.2013, amb un seguit de mocions presentades pels grups de l’oposició i amb un llarg temps d’espera per a entrar a l’ordre del dia.  La posada en escena repetida consistí en la lectura de les mocions, intervencions de suport, silenci del PP i votació, sempre amb el mateix resultat (7 vots a favor i l’abstenció dels 6 del PP).  Tot, en poc més d’una hora.

De les 5 mocions, 4 instaven el govern central a prendre mesures de resposta a la crisi:

- La primera, del Bloc, demanava l’aplicació d’una Llei de Dependència que només existeix sobre el paper i que, dinamitada a força de reials decrets, ha deixat sense suport la major part de les persones que haurien d’haver rebut empara. 

- Les dues següents, d’EUPV i el PSPV, reclamaven més suport a les persones estafades per la banca mitjançant hipoteques plenes de clàusules abusives, totes dins de la legalitat.  Fan servir el procediment d’adjudicació i es queden amb les cases per una part de les hipoteques que la gent no ha pogut pagar, que es queda al carrer i amb la reclamació de la resta del deute.  Mentre, PP i PSOE sanegen els comptes d’aquesta banca amb els milions del recat que pagarà la ciutadania.

-  L’última de les mocions, d’EUPV, reclamava l’actualització de les pensions en relació a l’increment de l’IPC i denunciava que aquest nou incompliment del programa electoral del PP torna a anar contra la gent més vulnerable.  Les persones pensionistes han hagut de fer front a les tisorades, les pujades dels impostos, de la llum, l’aigua o el gas i l’augment de preus.  A més, les seues pensions són, molt sovint, l’única font d’ingressos de famílies amples amb tots els seus  membres en atur i sense cap prestació.

Altra moció d’EUPV reclamava la Generalitat Valenciana que fera front al deute amb les farmàcies i evitara, així, les dificultats d’accés als medicaments que s’havien detectat abans i durant les vagues del sector, que afectaven especialment les persones majors i les malaltes cròniques.  Aquestes dificultats també es deurien a que la indústria farmacèutica no subministra determinades patents i marques comercials a causa de la morositat de la Generalitat.

La sensació era la de ser a un avió amb els motors aturats i que perd altura, pilotada per gent que, amb la Generalitat desapareguda en mig del seu propi desastre de corrupció i mala gestió, confia el comandament al govern de Madrid.

Les mocions es recolzaven en xifres del conjunt de l’estat i citaven una i altra vegada els noms de Rajoy i Zapatero.  Només hi hagué unes vagues referències a persones del poble que esperen la prestació per dependència i a algunes que, segons es creu, estan a punt de perdre la casa.  Cap denúncia del desnonament de més de 200 persones a l’antiga caserna de Bonrepós, consumat poc abans que s’iniciara el Ple.  No es parlà dels quasi 100 lots setmanals que Caritas distribueix entre gent del poble que ha d’elegir entre pagar la hipoteca i menjar.

No podem confiar en les instàncies que presente l’ajuntament a l’administració que l’ha intervingut i ofegat econòmicament.  La mateixa que espolia la ciutadania fins a sumar els més de 6.000 milions d’euros[1] anuals que marxen del País Valencià i mai tornen, amb els que es podria fer front a totes eixes deficiències que ha de corregir Madrid a instàncies de l’Ajuntament d’Almàssera.

La corporació no té ni capacitat ni voluntat per a fer front a les qüestions que són de la seua competència[2], com les prestacions de serveis socials, d’inserció i d’igualtat o la participació en l’atenció primària de salut per a la gent afectada per totes eixes problemàtiques; la participació en l’ensenyament a través, per exemple, de l’Escola de persones adultes; les solucions que necessita el CEIP Carraixet; la neteja de parcs i carrers plens de fem i la recollida dels residus que desborden els contenidors…

En lloc de mocions per a que una administració que dimiteix de les seues funcions inste a altres a exercir les seues, fan falta iniciatives per a posar fi a eixe espoli i a eixa asfíxia econòmica.

L’únic debat centrat en les competències municipals fou la “proposta” del grup del PP de no cobrar el Ple, i després que el grup del PSPV protestara per una convocatòria innecessària (tots els punts de l’ordre del dia es podrien haver inclòs en el d’un Ple ordinari).  Després d’una confrontació escenificada pel PP i de la renúncia explícita a cobrar de les persones regidores de PSPV i EUPV, s’acordà l’adhesió de tothom a d’eixe punt no inclòs a l’ordre del dia, aprovat per unanimitat.

S’ha de recordar que cada membre de la Corporació cobra poc més de 35€ per cada sessió, ja siga de comissió o de Plenari, com a resultat d’una reducció acordada en començar aquesta legislatura amb els vots de l’oposició.  En la legislatura anterior superava els 200€, en el cas del Plenari, i els 70€ en el cas de la comissió.



[1] Llibertat.cat, 28.06.2012, Les organitzacions independentistes denuncien els 6.000 milions d'espoli que pateix el País Valencià, http://www.llibertat.cat/2012/06/les-organitzacions-independentistes-denuncien-els-6.000-milions-d-espoli-que-pateix-el-pais-valencia-18420

[2] Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les Bases del Règim Local. http://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-1985-5392.  Art. 25.  Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de Règim Local de la Comunitat Valenciana (DOCV núm. 6296 de 24.06.2010). http://www.docv.gva.es/portal/ficha_disposicion_pc.jsp?sig=007170/2010&L=1.  Art. 33.